Rendszeres olvasók

2010. február 26., péntek

Frederick

Annyira gyönyörű, hogy nem tudok betelni vele. Nagyon szerettem hímezni, még az unalmas keretet is. Minden apró részét kedvelem. Nekem jobban tetszenek Frederick színei.
Minta: CHS - Frederick
Anyag: Hubert vászon, vajszínű
Fonal: DMC fonalak, kettő szín nem a megadott
2 szállal






2010. február 25., csütörtök

Székely sampler SAL I-II.

Kalotaszegi varrottas minták keresztszemessé varázsolva - Barbi tervezésében

Anyag: Hubert vászon
Fonal: DMC, Vénusz, saját festésű
2 szállal






Mary Poppins SAL

Tavaly óta készülök kihímezni Ralina Mary Poppins-át. Mindig akadt más hímzésem vagy tennivalóm, ezért csak most álltam neki. Mannamarival  hímezzük közösen mini SAL-ban.
Először fekete-bordó színekben gondolkodtam, aztán váltottam barnára. A házunkban 2 előszoba van, és a hátsót nagyképűen szivarszobának hívjuk. Ide szeretném kitenni a sok szép hímzésemet, itt van egy bordó kanapénk, meg egy régi barna étkezőszekrény. Emiatt döntöttem a barna-bordó párosítás mellett. A fonalat már mutattam korábban, élőben nagyon szépek lettek. A lenvásznat Nina módszerével festettem, sütöttem, enyhén foltos.
Itt tartok most:



Nyáron újra elolvastam a Mary Poppins könyveimet. Gyerekként is szerettem, de most is élveztem, jókat mosolyogtam rajta. Lassan el lehet olvasni a gyerekeknek is, most már érdeklődtek, hogy látták kihímezve. Nagy szemekkel néztek rám, mikor mondtam, hogy esernyővel érkezik, tud repülni, és különleges csat van a cipőjén. Én ezeket a meséket felnőttként is élvezem.

2010. február 23., kedd

Yuko ollói

Rendeltem én is Yukótól ollókat, már régóta vágytam ezekre a gyönyörűségekre. És tényleg ideértek Japánból 4 nap alatt!!!! Nem tudtam eldönteni, hogy melyik tetszik a legjobban, ezért leptem meg magam hárommal is. Kicsit fertőző ez az ollógyűjtés. Inkább nem idézem a férjem szavait...


Festettem

Megint festettem pár fonalkát. Húsvétra szeretnék hímezni a sárgákból, narancsosokból. A barna-bordókat Mary Poppinshoz készítettem, a bordót a csirkés Tralalához (Wilimama kapta), de a többi se marad majd a dobozomban.




A házi szövésű lenanyagomból is festettem párat:


Panni tündér

Pannikám ilyennek látja magát a tündérjelmezében:

2010. február 18., csütörtök

Panka ruhája - Régi magyar motívumaink

Évi hírdetett egy számomra nagyon kedves játékot. Utána készített hozzá egy külön blogot Régi magyar motívumaink - új köntösben címmel. Évi mottója: "Ezen a blogon elképzeléseim szerint olyan mintákat, valamint megvalósult műveket láthattok, melyek segítségével mindannyian tehetünk együtt azért, hogy gazdag motívumkincsünk tovább éljen. Számomra ez küldetés." Érdemes benézni a blogra, mert nagyon szép dolgok születtek már. Nincs határideje a játéknak, és nem versenyről van szó. Én sok-sok korábban készült művemet fel tudnám tenni, mert nagyon szeretek magyar mintákkal dolgozni. De nem akarok régi tollakkal ékeskedni. Mikor fölmerült, hogy a kislányom magyar tündér szeretne lenni, akkor elhatároztam, hogy a ruháját ennek szellemében fogom megvarrni. Nemrég szereztem az antikváriumban egy jó könyvet a népi vászonhímzésekről. Átlapoztam újra, hogy ihletet merítsek a rajzomhoz.
Ez az a köny:


Ezt a lepedőmintát választottam a saját rajzomhoz:


Először megrajzoltam a mintát a rózsaszín vászonra, utána rátettem az ezüst, áttetsző anyagot, és ráhímeztem ciklámen gyöngyfonallal a mintát. Utána varrtam rá az ezüst gyöngyöket, meg a flittereket. Az ujja selyemből készült. Komolyan vettem az "új köntösben" kitételt. Nagyon szép lett a ruha, sokkal szebb, mint a képen.


Farsang

Bár megkezdődött a böjt, azért még megmutatom a farsangi jelmezeket. Nem teljes a lista, mert pár kelléket elfelejtettem lefényképezni. Nehéz ugyanis megszerezni a gyerekektől, otthon is mindig beöltöznek. És a farsangi bálon - természetesen - lemerültek az elemek.... Ugye nem csak én vagyok ilyen szerencsétlen??????
Petike - magyar lovag
Három éve lovagnak öltözik, így legalább mindig továbbfejleszthettem. De idén ragaszkodott hozzá, hogy MAGYAR lovag legyen. A tavalyi páncélingét amúgy is kinőtte, ezért most ugyanazt megvarrtam nagyobb méretben, de most magyar címert varrtam rá. A zászlója, tarsolya, egyéb kiegészítője maradt. A keresztanyja viszont varrt neki egy szuper palástot is - Andi! Nagyon nagy boldogságot szereztél vele neki!!! Sajnos, csak az inget fotóztam, a többit később mutatom. A varrás nem tökéletes.




Gézu - magyar lovag
Gézu tavaly kalóz volt, most viszont ő is ragaszkodott a lovaghoz. De harmadik gyerekként mindent örököl. Petike régi jelmezére rávarrtam egy címert, így eltakartam nagyjából a P betűt. Pajzsa, kardja, csuklyája neki is van, így csak a fejére varrtam még egy "nem tudom minek nevezzem" valamit.



Panka - magyar tündér
És ha már van két magyar lovag, akkor Pannikám magyar tündér lett. A tündér nagy változás a tavalyi hercegnő öltözethez képest!! Ugyanazt a ruhát varrtam, mint tavaly, csak most nem aranyból, hanem rózsaszínből. Elég munkás darab ez a jelmez, már az is komoly időt vett igénybe, hogy minden hozzávalót beszerezzek.  A mintát én rajzoltam-hímeztem az elejére, erről külön bejegyzést fogok írni. Az én ízlésemtől nagyon távol állnak a tündérek, de belátom, hogy a kislányom és a család többi kiskorú lánykájának nagyon bejönnek a csillogó hercegnők és társaik. Ezért hímeztem már karácsonyra is a rózsaszín, tündéres párnát, bár nekem egyáltalán nen tetszik. A tündérjelmeznél is úgy voltam, hogy rendben, megvarrom a habos, csili-vili, rózsaszínt, de megpróbálok az ízlésesség határán belül maradni. Szerintem sikerült.




Félig beöltözve:


2010. február 12., péntek

Mi lenne, ha...

Cukotás Timi "mi lenne, ha" játékra hívott. Első pillanatra olyan könnyűnek tűnnek a kérdések, de valójában már percek óta gondolkodom a válaszokon.
1. Ha nyernék a lottón..
Ezen mindenki gondolkodik, de szerintem senki se komolyan. Ha hirtelen sok-sok millióm lenne, akkor lerendezném valamennyi tartozásunkat (eddig semmi extra!), aztán befejezném a házunkat, csinosítanám a kertünket, lecserélném a 20 éves autómat, keresnék egy szép házat Balatonfelvidéken, valószínűleg megválnék a munkahelyemtől és csak a családommal, kertemmel, műhelyemmel, konyhámmal foglalkoznék, a karriert kihúznám a listáról örökre. Sokat jótékonykodnék. Létrehoznék egy nagy könyvtárat. Valahogy az a kép kering a fejünkben, hogy a gazdagoknak nincs gondjuk, de tényleg így van ez???? Nem lehet, hogy az élet így van jól, és nekünk meg kell küzdenünk a mindennapokkal??? Persze, ha nem kellene a nyavalyás pénzre gondolni mindig, akkor biztos nyugodtabbak lennénk, vagy legalábbis erről álmodozunk.
2. Rossz szokás
Hát van, dögivel. Hisztis és hirtelen haragú vagyok. Szétszórt, hebrencs. Ha van valami, amiben meg lehet botlani, akkor én biztos megbotlok, de ott is, ahol nincs!!! Nem tudom kezemben tartani a dolgok irányítását. Ha valaki megbánt, azt nem tudom elfelejteni.
A jó szokásokról nem kell írni???? Abból is sok van!
3. Koffein
Kávéfüggő vagyok. Rajongok a jó kávéért. Frissen darálva, jól megfőzve, gyönyörű csészében gőzölögve!!!!! Na, ezért mindent megadok.
És a jó teákat is szeretem. Kizárólag fűből főzve. A teaházakat kerülöm, mert úgy is vásárlok valamit, ha arra járok.
És csésze-bögre mániás vagyok. Rengeteg van belőlük, és még mindig veszem őket.
Kólát nagyon ritkán iszom.
4. Színeim
Piros, fekete, fehér az öltözködésben.
Lakásban világos, natúr színek, piros, bordó, barnás kontrasztokkal.
Ezeket kedvelem, de ez nem jeleni azt, hogy csak így öltözöm, és csak ilyen a lakásunk. Szeretem az adott évszakhoz kötni a színválasztást.
5. Mi van most rajtam?
Fehér blúz, keki, sokzsebes nadrág, halálfejes öv, fekete Martens. Fekete csattok a hajamban. És ezüst dolgok (gyűrű, lánc, fülbevaló).
6. Háziállat
Csak múlt időben: Tekila, a meghatározhatatlan fajtájú kutyus.
Egy fekete cicuska.
Mindkettő eltűnt a házunkból.
7. 10 év múlva hol látod magad?
A családom körül. Csak kibővítve.
Optimistán nézek a jövőnkre.
8. A legutóbbi nagyon jó élmény
A gyerekek folyamatosan szolgáltatnak jó élményeket, és sok apró örömöm is van az életben. Egy szál rajznak, virágnak, telefonhívásnak, egy puszinak is nagyon tudok örülni.
De ami nagyon-nagyon jó volt az elmúlt időszakban: Prágában négy nap a férjemmel, barátainkkal Metallica koncerttel egybekötve. És idén egy szülinapi In Flames koncert.

És akinek továbbküldöm személyesen:
És mindenkinek szívesen, aki szeretne játszani. Csak hagyjatok üzenetet, hogy el tudjam olvasni!!







2010. február 10., szerda

Frederika

Elkészült a madárpár lány tagja. Egyszerűen imádtam hímezni. Mikor megláttam a mintáját, azonnal megrendeltem; ezt hívják úgy, hogy szerelem első látásra! Január elején kezdtem, de közben kihímeztem Dorottya-cicust, meg Panka tündér-jelmezét (majd azt is mutatom).
A minta: Carrige House Sampling-Frederika, Hubert vászonra készült a megadott DMC fonalakkal, két szállal.








Találtam egy képet Remsey Jenő Madaras gobelintervéről. Ugyanaz a hangulata, mint Frederikának. Utána fogok járni, hol lehet megnézni ezt a művét. Őszintén bevallom, még nem voltam a Gödöllői Művésztelepen.


Frederika nem fog sokáig egyedül árválkodni, készül már Frederick is!

2010. február 8., hétfő

Dorottya cicus

Megint hímeztem egy cicamicát Dorottya-napi ajándéknak. Házi szövésű, hófehér lenvászonra készült, DMC-fonalakkal, 2 szállal. A minta Mosey 'N Me: "FolkArt Cat". A képet pamutvásznakból varrtam gombok és kenderzsinór felhasználásával, a Dorottya felirat gyöngyfonallal készült. Flízvatta van a 2 réteg pamut között. Sok-sok hibát vétettem közben, de a végeredmény szép lett, és a gazdája már meg is kapta hétvégén. Nagyon örült neki, mivel rajong a macskákért.






Az eredeti ilyen:




2010. február 5., péntek

Rózsás szépségek megint + minta Mammkának

Találtam még képeket Marcsi rózsás ajándékairól.  Ezek közelebbiek, jobban látszik rajtuk a minta. A rózsás anyagot kedvenc szalvétámból gyártottam. Még mindig van belőle, pedig annyi mindenhez használtam már.





Kinagyítottam neked az M betűt. A keretet ebből a májusi samplerből vettem, a rózsa (ágynemű) mintája is ezen van.




Kicsit ferde lett!


És akinek készültek a rózsás dolgok: Marcsi! Ez még tavaly készült róla!!

2010. február 1., hétfő

Fonalak, minták Amerikából

9 nap alatt megérkezett a rendelésem Amerikából! Sokkal hosszabb időre számítottam, nagyon boldog voltam. Most már csak időt kellene keresni valahol, hogy többet hímezhessek. Ezeket rendeltem: