Rendszeres olvasók

2011. április 5., kedd

Megérkeztek a rozsdafarkú madárkáink!

Hétvégén megérkeztek a kis rozsdafarkú családtagjaink. Múlt héten már nagyon vártam őket, ilyenkor kicsit aggódom is miattuk, de szombaton megnyugodhattunk. Most viszont nem a belsőudvarunkon kezdtek fészket építeni, hanem a teraszon. Pont az asztalunk fölött, a gerendán. Először azt hittem, hogy a gyerekek hordtak föl mohát, meg mindenfélét az asztalra, és számon is kértem rajtuk. Aztán vettük észre, hogy nem a gyerekek piszkolnak, hanem a madárkáink tartanak lakásfelújítást. Van már ott ugyanis pár fészek, de mindig újakat raknak, vagy ledúrják a régiket, pontosan nem tudom. Szálldostak, dolgoztak, jó volt őket nézni, meg hallgatni. Az asztalunkat meg arrébb tettük. Pannika rögtön "gyártott" egy rajzot nekem:


Kerestem az interneten is fotókat, meg leírást. A tankönyvtár oldalán ezt találtam (nagyon kedves):

A ROZSDAFARKÚ.  


Leirás. Szinesen-tarka finom madár, karcsúbb a vörösbegynél. Torka és fületája, csőretövének homlokrésze szép, tisztafekete. A homlok többi része hófehér, de belemosódik a fejbúb kékes szürkeségébe. A tarkó és a dolmány szintén szép kékes szürke; a mell, farcsík és a fark eleven rozsdavörös, csak a fark középső tolla barna. A csőr és a láb finom, az utóbbi karcsú. A tojó és a fiak kevésbbé színesek. Fészke résekben, lyukakban, kerti házak ereszeinek és padlásainak alkalmas zugaiban áll és laza, de síma, belülről különösen szőrökkel, tollakkal szépen bélelt. Fészekalja öt-hat, igen ritkán hét gyönyörű egyszínűen zöldes kék tojásból áll.
Élete módja. Eleven és magaviseletével nyomban szembeszökő, szép és kedves, no meg hasznos kis madár; mondhatni, hogy kertlakó. A mint felröppen, nagyon szemet szúr eleven rozsdavörös farka s a mint valami karón, kerítésen megtelepedik, úgy megrázogatja farkinczáját, hogy csupa gyönyörűség. Rendesen magasabb helyről lesi, különösen a gyepek bogárságát, akár mászót, akár röpülőt; az előbbire lecsap, az utóbbit ügyes, néha majdnem forgó röpüléssel kapja el. Él pedig bogárral, légygyel, mindenféle hernyóval, kukaczokkal, petével és hasonlóval, ezért kertben, erdőben nagyon hasznos; őszfelé belecsíp a bokrok termésébe, mindenféle bogyóba is, a nélkül, hogy kárt okozna, lévén a bokrok termése, ha bogyó, úgy is «madárbogyó». Hivogató szava vid-vid-vid–tik-tik-tik-tik, mely csettegetésfélébe végződik. A méhészgazdák itt-ott nagy ellenségei ennek a kedves szárnyasnak, mert azt hiszik, hogy a munkásméhet kapkodja el, pedig nem úgy van, mert csak a herét, melynek nincs fulánkja, a kihordott, megromlott álczákat és az oly kártékony viaszmolyt fogdossa és szedi; tehát így is hasznos és minden védelemre méltó – hozzá még a kert dísze, mert az ember szemének is jólesik.




4 megjegyzés:

  1. Hát most egyrészt nagyon örülök,hogy Nálatok építkeznek Rozsdafarkúék, másrészt rettentően irigy vagyok.:) Vagy inkább :(
    Talán láttad,hogy nálam is jártak a kertben néhány napja, jót fürödtek, körülnéztek és igaz,akkor hétvége volt,most meg a dolgozóban vagyok,tehát nem láthatom őket.
    Jaj,micsoda boldogság lenne, ha összepiszkolnák a terasz asztalunkat!!!!!!:)
    A rajzoló lánykát puszilom,kincs ,amit rajzolt!!!!!!

    VálaszTörlés
  2. Mammka drága! Én meg a ti madár-paradicsomotokra vagyok irigy, meg a madárleső fotelodra!! Természetesen láttam nálad a hétvégi fürdőzést, hátha lakásnézőben voltak nálatok!!!
    Egyébként biztos finom "bogaras" a környékünk, mert sokunknál fészkelnek. Mellettünk erdő, majdnem külterületen vagyunk.
    Panninak átadom az üzenetedet!

    VálaszTörlés
  3. Aranyos vagy,de a madárleső fotel már rég nincsen ott.:( Bizonyos családtagomnak útban volt.:(
    Mi is a külvárosban lakunk, reménykedem.....

    VálaszTörlés